Geboortekaartje - 2020

In september 2020 kreeg ik een heel leuk verzoek binnen; na het zien van mijn tekeningen in de jaarkalender van de Seizoener en tekeningen op facebook kreeg ik de vraag van een stel of ik wellicht ook tekeningen voor geboortekaartjes maakte. Er was een zusje op komst in een samengesteld gezin met twee jongens die nu dus beiden ook grote broer zouden worden. Er volgde een erg leuk contact waarin we de wensen en mogelijkheden voor de tekening doornamen. De kleine werd in december verwacht, echt in de wintermaand, en een wintersfeer mocht zeker terugkomen. Ook was het karakteristieke huis waarin het gezin nu woonde belangrijk. Niet alleen in dezelfde straat waar moeder zelf was opgegroeid, maar nu ook de plek waar vol verwachting werd uitgekeken en toegeleefd naar de uitbreiding van het gezin!

Als voorstel had ik een schets gemaakt van een winterse omgeving waarin twee jongens met tussen hen in een klein meisje aan de hand richting huis lopen. Ik vond het belangrijk de broers beide een rol te geven in de nieuwe  situatie, een soort toekomstwens waar zorgzaamheid en geborgenheid vanuit gaat. Een verwelkoming en vertrouwdheid vanuit de kinderen naar elkaar en ook vanuit het ouderlijk huis wat hen verlicht en warm opwacht; het warme nest waar de kleine meid zeker in terecht komt!

De schets werd eigenlijk meteen goed ontvangen, we zaten op dezelfde lijn wat betreft sfeer. Ik heb foto’s van het huis gemaakt om dit goed in detail, echt herkenbaar, te kunnen verwerken in de bordtekening.  Ook heb ik gevraagd om foto’s van de twee broers en naar de favoriete kleuren van kleding die beiden geregeld dragen. Zo kon ik hun lichaamshoudingen en de kleuren in de tekening verwerken en werden de broers toch heel eigen zonder specifiek herkenbaar te zijn.

Eerste-schetsen

Toen volgde de uitwerking van de daadwerkelijke tekening. De tekening heb ik gemaakt op een krijtbord van ca. 75 x 90 cm. De basistekening heb ik opgezet als schets met wit krijt. De belangrijkste beeldelementen gepositioneerd en aangepast tot dit naar wens was. Daarna ben ik me eerst gaan richten op het huis en heb daar alle details in verwerkt die dit huis zo karakteristiek en kenmerkend maken. Dit was het meest intensieve gedeelte van de bordtekening waar het meeste detailwerk in zat. Toen dat eenmaal stond moesten de kleuren en de houdingen van de kinderen nog uitgewerkt worden. In deze tekening zijn de bomen nog van kleur veranderd. Een bordtekening kan soms ook té dicht getekend zijn, terwijl het bord zelf ook als ondergrond, als basis meewerkt. In deze tekening speelt het bord in de gehele tekening mee; in het huis, de bomen, de kinderen en ook de takken en sneeuw.

Het maken van dit formaat tekening neemt een aantal weken in beslag. Niet letterlijk in uren, maar ik werk het beste met tussenpozen waardoor ik de tekening weer ‘fris’ kan beoordelen en kan zien aan welke kleur of aanpassing behoefte is. In de tussenpozen gaat het proces in mijn hoofd verder.

Ik heb in dit geval het gehele geboortekaartje mogen verzorgen. De tekening, opmaak en het drukwerk. Bijzonder dat ik als één van de weinige, naast de ouders natuurlijk, de naam al wist. Zo begint er toch al een karakter te vormen. Begin november was de proefdruk klaar en goedgekeurd en toen was het wachten op de komst van de kleine.

Het kaartje is gedrukt als dubbele kaart A6 formaat op 350 grams Tinteretto Gesso papier.

In-atelier-LM
Gevouwen kaart met afgeronde hoeken
Kaart binnenzijde

Op 16 december kreeg ik bericht dat Wiesje was geboren diezelfde dag heb ik de kaartjes besteld. Twee dagen later kon ik de kaarten aan de trotse ouders overhandigen en heb ik Wiesje ook even mogen bewonderen.

De bordtekening is uiteindelijk, met een beetje pijn, weer gewist (zie onderaan deze pagina). Maar de tekening blijft zichtbaar in huis, in de kinderkamer van Wiesje hangt een fine art print van de bordtekening!

DE OPDRACHTGEVER OVER KAPITEIN KALK ‘Eigenlijk kunnen wij niet goed verwoorden hoe ontzettend blij en dankbaar wij met jou zijn! Via de school kalender van de Dordtse Vrije School zag ik je werk en ging ik op internet op zoek naar meer werk van Kapitein Kalk, wat mij erg aansprak. Mede door mijn vrije school achtergrond herkende ik alle jaarfeesten die je zo mooi vorm gaf in je tekeningen. Het leek mij zo leuk iets heel persoonlijks te hebben als geboorte kaartje van onze dochter dus ik heb gevraagd of je ook in opdracht werkt. Al snel kreeg ik een enthousiaste reactie terug. We spraken af en je bent bij ons thuis geweest om ons persoonlijke verhaal aan je te vertellen, met onze achtergronden en onze uitgekomen wens om nog een kindje te krijgen. Het was een heel fijn gesprek waarbij wij meteen een heel goed gevoel en vertrouwen hadden dat het wel goed ging komen. Een paar weken later kregen we de eerste opzet op een krijtbord te zien en wat waren we enthousiast. Ongelofelijk hoe mooi je ons kaartje al had opgezet , waarin je ook ons karakteristieke huis zo mooi tekende. Een tijdje later mochten we komen kijken en het was zo mooi en ontroerend om te zien, mede doordat ons kindje nog in mijn buik zat. Zo bijzonder dat dit werk helemaal voor ons is getekend en daardoor zo uniek. Meteen gaf je al aan dat je ook al het drukwerk kon regelen en mochten we hierin onze wensen aangeven. Je gaf advies en dacht met ons mee in lettertype en kleur , waarvan wij een proefdruk ontvingen. Hier waren we snel over uit en bij de geboorte van onze dochter heeft mijn man snel de gegevens aan je doorgeven. Al snel kregen we keurig de kaartjes geleverd en hadden we ook de kans een prachtige vergrote afdruk erbij te bestellen. Kortom wat ben ik blij dat ik je hebt benaderd om voor ons in opdracht een kaartje te maken. Het resultaat is boven onze verwachting geworden, waar we ook veel reacties over hebben ontvangen. De samenwerking was super en er is echt een band ontstaan! Gelukkig zien we elkaar nog op het schoolplein , onze dank is enorm!’

Contact en informatie

kapiteinkalk@gmail.com
Thuishaven: Dordrecht
Kvk: 73094773

Volg de Kapitein op Instagram en/of Facebook

Algemene voorwaarden

Betaalmethodes

Bestellingen worden verzonden na ontvangst van de betaling.

• iDEAL
• Directe overschrijving
• PayPal
• Creditcard
• Giropay
• KBC/CBC
• Bancontact
• SOFORT banking

Rekeninginformatie van de Kapitein:
IBAN: NL50 KNAB 0403 8080 65
BIC: KNABNL2H

t.n.v. G Kapteijns
Vermeld bij een overschrijving altijd je 
bestelnummer.

Verzendkosten

Kapitein Kalk hanteert een vast tarief voor verzendkosten.

Binnen NL: € 5,50
Buiten NL:  € 10,-

Binnen NL > € 60,-
= geen verzendkosten
Buiten NL  > € 90,-
= geen verzendkosten

Woon je in Dordrecht 
en voorkom je liever
verzendkosten? Kies dan voor ‘afhalen in Dordrecht’.

Via email maken we een afspraak hiervoor.

Posters A4 worden verzonden in een stevige verpakking.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Kapitein en meld je aan voor de nieuwsbrief! Ontvang nu tijdelijk als cadeau de Palmpasen kleurprent als download!

* verplicht veld