Michaëlsfeest - Herfstfeest

Michaëlsfeest

Michaëlsfeest 29 september 
Na de start van het nieuwe schooljaar dient zich al snel het eerste jaarfeest van het schooljaar zich, het Michaëlsfeest.
Michaël is een herfstfeest wat in het teken staat van dankbaarheid, kracht, moed en evenwicht. Dankbaarheid voor de ontvangen oogst en de voorraden voor de komende winter. Kracht, moed en evenwicht omdat we niet langer geleid worden door de volle bloei en meeslependheid van de zomer maar op eigen kracht door moeten in de zich terugtrekkende natuur en donker wordende dagen. Het natuurlijke licht wat ons zonder enige moeite de zomer door heeft gedragen neemt af en nu zullen we weer zelf voor het licht en de warmte moeten zorgen. We kunnen ons niet meer laten meevoeren door de bloeiende natuur zoals in de zomer.

De herfsttijd wordt ook wel Drakentijd genoemd, blijven staan in een wereld waarin de natuur om je heen verstild en sterft. Een tijd die vraagt om moed en wilskracht om ten strijde te trekken tegen onze innerlijke draken- onzekerheden en twijfels. De vrijheid en zorgeloosheid van de zomer laten we los en de donkere maanden liggen weer voor ons. Je hoeft geen ridder te zijn voor heldendaden, groot of klein. Moedig en dapper zijn is geen uiterlijk vertoon, dit zit in je.

Bordtekeningen Michaëlsfeest

Met het Michaëlsfeest als uitgangspunt heb ik drie bordtekeningen gemaakt.

‘Het temmen van de draak’, ‘Herfstmoed’ en ‘Herfstwind’

Bordtekening 'Het temmen van de draak'

Origineel gemaakt in 2019, op een formaat van ca. 70 x 90 cm.
Het temmen van de Draak is geïnspireerd op Michaëlsfeest zoals gevierd op de Vrije School in de herfsttijd. Dit is ook wel de Drakentijd, een tijd voor moed en wilskracht om ten strijde te trekken tegen onze innerlijke draken. Het verhaal van Sint Joris en de draak wordt in deze tijd vaak verteld.

Ik heb gekozen voor een combinatie tussen Michaël en Sint Joris, een krachtige en moedige houding, een draak die getemd en niet gedood wordt, want innerlijke draken zullen er altijd zijn. Op de vrijeschool wordt het Michaëlsfeest in de kleuterklassen gevierd met de nadruk op dankbaarheid; op de vruchten van de oogst en de vurige kleurenpracht die de herfst met zich mee brengt. Versierde herfstmandjes en zelfgemaakte vuurballen van papier of windmolentjes. De klassen in de bovenbouw worden met spellen en opdrachten uitgedaagd tot kracht en moed.

Het beeld van de draak die verslagen wordt spreekt enorm tot de verbeelding, net zoals een moedige ridder dat doet. Ik hoop met deze tekening niet zozeer tot de verbeelding van het jonge (kleuter) kind te spreken als wel tot de opgroeiende tiener en jongvolwassene. En daarnaast tot het kind in iedere volwassene. Een beeld wat enerzijds uitdaagt tot moed, maar ook moed geeft.

‘Het temmen van de draak’ is verkrijgbaar als ansichtkaart en A4 prent of als Fine art print.

Bordtekening 'Herfstmoed'

Originele bordtekening gemaakt in 2021, ca. 70 x 90 cm.
Herfstmoed, het is Michaëlstijd. Een ondergaande zon die voor lange schaduwen zorgt. Prachtige herfstkleuren veroorzaakt door het langzaam sterven van het leven om ons heen. De naderende winterslaap van de natuur waarbij in alle pracht afscheid genomen wordt van de warmte en uitbundigheid van de zomer. Op eigen kracht verder door de winterslaap van de aarde. Stevig en moedig met beide benen op de grond, vertrouwend op wat komen gaat.

In deze herfst tekening draait het om moed die uiterlijk wellicht minder zichtbaar is maar die je wel degelijk in je draagt. Het raakt aan gevoelens als troost en afscheid nemen, verlangen en acceptatie.

‘Herfstmoed’ is verkrijgbaar als ansichtkaart en als Fine art print.

Herfstmoed bordtekening

Bordtekening 'Herfstwind'

Originele bordtekening gemaakt in 2021, ca. 70 x 90 cm. De bordtekening Herfstwind heb ik gemaakt met de overgang van de seizoenen in gedachten. Veranderende geuren in de lucht, paddenstoelen, vallende blaadjes. Herfstschatten verzamelen en je nog een beetje verliezen in het spel van de zomer met een draak als vlieger.

Als kind keek ik altijd uit naar de eerste weken van oktober. We gingen dan op avontuur in het bos, op zoek naar tamme kastanjes en hazelnoten. Een lang uitgestrekt zandpad voor we het bos betraden, de lucht doordrongen van een beginnende herfstgeur veroorzaakt door de eerste verterende blaadjes. Eerst naar de heuvel met de grote boom waarvan de wortels over de grond en elkaar wurmden voor de aarde op te zoeken. Er hard vanaf rennen en de rood-oranje-goudgele blaadjes voor je uit schoppend.

‘Herfstwind’ is verkrijgbaar als ansichtkaart en als Fine art print.

Bordtekeningen Jaarfeest Michaël op kaart en prent

De tekeningen van Kapitein zijn allemaal los verkrijgbaar. Daarnaast zijn er een aantal sets waarin kaarten en Prenten gecombineerd worden. In onderstaande sets zitten tekeningen die passen bij het Michaëlsfeest.

Najaars set ‘Herfstmoed
Met deze set ontvang je de twee prenten ‘Vliegenzwam’ en ‘Het temmen van de Draak’, of je kiest voor één van deze twee prenten. Daarnaast ontvang je beide tekeningen ook als ansichtkaart samen met de kaarten ‘Herfstmoed’, ‘Herfstwind’, ‘Voordat wij zuidwaarts gaan’ en ‘Kastanjes’.

‘Een schat aan feesten’ Jaarfeesten set 
De kaarten ‘Het temmen van de draak’ en ‘Herfstmoed’ zitten ook in de ansichtkaarten set ‘Een schat aan feesten’, een 14-delige Jaarfeest kaarten set.

In deze set bevinden zich naast kaarten van het Michaëlsfeest ook kaarten voor Sint Maarten, Sinterklaas, Advent, Kerstavond, Driekoningen, Maria Lichtmis, Pinksteren, Pasen en Sint Jan.

Jaarfeesten prenten set 12-delig
Twaalf-delige set prenten op A4 formaat van krijtbord tekeningen van de jaarfeesten Michaël, Sint Maarten, Sinterklaas,  Advent, Kerstavond, Driekoningen, Maria Lichtmis, Pasen, Pinksteren en Sint Jan. Van de jaarfeesten Sint Maarten en Sinterklaas zit een extra prent in de set:  ‘Sint Martinus‘ en ‘Zie, de maan schijnt‘.

Kaarten set ‘Herfstschatten’
Ansichtkaarten set met tien Waldorf en Vrije school geïnspireerde najaar illustraties

Herfsttijd, een tijd van oogsten, samenkomsten. Voorbereidend op de winter, de lucht hangt vol herinneringen en er wordt een beroep gedaan op innerlijke kracht en moed in deze Drakentijd.

Deze ansichtkaarten set bestaat uit 10 illustraties gebaseerd op het herfstseizoen. Naast ‘Vliegenzwam’, ‘Kastanjes’ en ‘Herfstwind’ behoren ook de jaarfeesten ‘Het temmen van de draak’ en ‘Herfstmoed'(Michaëlsfeest), ‘Sint Maarten’, ‘Sint Martinus’ en ‘Sinterklaas’ tot de herfsttijd. Ook ontbreken de trekvogels niet op ‘ Voordat wij zuidwaarts gaan’ en ‘Hengelaars’ sluit de rij.

De kaarten zijn gedrukt op kwalitatief 300 grams papier en hebben een standaard ansichtkaart formaat (A6) van 14,8 x 10,5 cm en zijn afgewerkt met ronde hoeken. De set kan zowel mét als zonder enveloppen besteld worden. De envelop heeft een magnolia/crème tint en een gewicht van 120 gram, waardoor deze een wat luxere uitstraling heeft dan een standaard witte envelop.

Organisaties en wederverkopers

Scholen, organisaties en wederverkopers
Sinds het voorjaar van 2022 zijn Kapitein Kalk en Mercurius International een samenwerking aangegaan. De tekeningen van Kapitein Kalk op kaart en poster zijn nu wereldwijd verkrijgbaar* in circa 50 landen via Mercurius International Partners. Dus ben je als school of detailhandelaar op zoek naar de kaarten van Kapitein Kalk neem dan contact op met Mercurius-International!
www.mercurius-international.com

*Met uitzondering van nieuwe kaarten en prenten wegens een testperiode. Wanneer een tekening permanent in de collectie wordt opgenomen zal deze ook beschikbaar zijn in de Mercurius collectie.