Seizoenen en jaarfeesten van Kapitein Kalk

Bordtekeningen en aquareltekeningen door Kapitein Kalk geïnspireerd op de seizoenen en jaarfeesten. Een overzicht!

Seizoenen en Jaarfeesten van Kapitein Kalk

Het ritme van de seizoenen en jaarfeesten


Het ritme van het jaar

Er is voor mij een periode geweest dat de tijd die verstreek aan elkaar gesmolten leek. Het enige onderscheid leek nog te bestaan uit een variatie tussen drukke, minder drukke en héle drukke perioden. Waarbij de periode naar en rondom kerstmis, een tijd die juist voor inkeer en bezinning zou moeten staan, vaak de meest hectische periode van het jaar was en ik vooral blij was wanneer het weer achter de rug was.

Waar ik me als scholier en student heb kunnen vasthouden aan het ritme van de schooljaren en hun vakanties met hier en daar een feestdag, viel dit weg toen ik ging werken. Het duurde de nodige jaren voordat ik doorkreeg dat ik last had van het ontbreken van een natuurlijk ritme. En dat ik me er langzaam van bewust werd dat het van adempauze naar adempauze leven met drukke werkperiodes tussenin niet iets was wat ik nog langer wilde doen.

Het kwartje viel helemaal toen mijn kinderen in de leeftijd voor de kleuter- en basisschool kwamen. Niet alleen was de structuur van een schooljaar met de vakanties en feestdagen weer terug – ook al liep dat natuurlijk allerminst synchroon met mijn eigen werktijden en vakantie uren – maar ook kwamen veel feesten aan bod, passend bij de seizoenen door het jaar heen. Ineens was er weer een ritme om aan vast te houden.

Seizoenen en jaarfeesten
De seizoenen met hun jaarfeesten worden ieder jaar opnieuw op school gevierd. En waar ze ritme en houvast brengen voor mijn kinderen, brachten ze dat net zo goed voor mij. De duidelijkheid en voorspelbaarheid van het jaarlijkse ritme zorgt voor overzicht. De herhaling en routine zorgt voor rust. Door de herhaling van het vieren van de jaarfeesten en de aanloop hiernaar toe is een schooljaar voor kinderen heel overzichtelijk. De jaarfeesten zijn onlosmakelijk verbonden aan het seizoen waarin ze plaatsvinden en elementen van het seizoen en het verloop van de natuurlijke cyclus worden hierin meegenomen. Hierdoor worden kinderen zich bewust van het verstrijken van tijd en de jaarlijkse veranderingen in de natuur, die ieder jaar opnieuw hetzelfde verloop laat zien. Dit geeft vertrouwen en zekerheid.

Houvast
Er waren genoeg jaarfeesten waar ik onbekend mee was en die ik heb moeten leren kennen. En tegen de tijd dat mijn oudste de kleuterklas ontgroeid was had niet alleen hij voordeel van de jaarlijkse rondgang. Ik merkte hoeveel ik in de jaren hiervoor van verloop van de seizoenen af was komen te staan en hoe prettig het was om hier bewuster mee bezig te zijn en dat het ook mij als volwassene zekerheid en vertrouwen geeft. Wel probeer ik nog steeds de hectiek rond de decembermaand te tackelen… dan is rust, bezinning en inkeer nog steeds een uitdaging. Ach, ieder jaar een nieuwe kans!

Jaarfeesten Kapitein Kalk

Seizoenen en jaarfeesten in beeld

Herfst tekeningen en prints

Seizoenen en jaarfeesten in beeld
Eén van de manieren om de seizoenen naar binnen te halen is een seizoenstafel. Een mooie plek op de kast, in de vensterbank of een apart tafeltje. Gevonden schatten van buiten zoals schelpen in de zomer, kastanjes en kleurige herfstbladeren in de herfst, zelfgemaakte poppetjes en een kleurige doek. En een mooie kaart of prent van een sfeervolle tekening of schildering, mooie prentenboeken. Het structureel vormgeven en bijhouden van een seizoenstafel is niet een minder sterke kant van mij gebleken. Waar de herfsttafel ieder jaar zijn plek wel vindt en er een overvloed aan schatten word aangedragen verwissel ik ook niet zelden een licht schimmelende kastanje huls voor een kribbe…

Ik was zelf erg onder de indruk van de bordtekeningen die in de jaren volgend op de kleuterklas op het schoolbord verschijnen. Voedende beelden die leerstof en verhalen ondersteunen en er een impressie van kleur en vorm aan verbinden waardoor ze gemakkelijker opgenomen worden. Groeiend en veranderend, uitnodigend tot verbeelding en verbeelden. Wat me ook erg aansprak van de bordtekening is het tijdelijke karakter ervan. Je maakt een tekening en na verloop van tijd wis je hem uit. Letterlijk weer met een schone lei beginnen.

Ik had nog wel een plaat hout en ergens was nog een verdwaald potje schoolbordverf van de kinderkamers. En zo maakte ik mijn eerste eigen schoolbord. Een aantal pogingen later en zoekend naar het juiste materiaal was een van de eerste bordtekeningen die ik maakte Lantaarntocht, van het jaarfeest Sint Maarten. Daarna volgde bordtekeningen van Sinterklaas, Kerstboom en Kerstavond en zo ontstonden er in de jaren ernaar steeds meer tekeningen aan de hand van de seizoenen en jaarfeesten.

Kaarten & prenten
Ik wiste de borden niet uit vóórdat ik een goede foto had gemaakt van de bordtekening. Zo kon ik terugkijken hoe ik eerder bepaalde dingen had opgelost en voelde het minder definitief wanneer ik de tekening uitwiste. De eerstvolgende kerst liet ik van drie tekeningen kerstkaarten drukken om te verzenden aan familie en vrienden en dit was de start van de kaarten en prenten van Kapitein Kalk. Inmiddels neemt Kapitein Kalk je mee het hele jaar rond. 

Alle tekeningen zijn verkrijgbaar als ansichtkaart en Fine art print. Een deel van de tekeningen is ook verkrijgbaar als A4 prent. De beschikbare mogelijkheden staan vermeld bij iedere tekening. 

Als de zon weer warm en langer schijnt en de dauw ontwaakt
Pinksterbloem in oma’s tuin, de vogels kwetteren fijn
Kuikentje in mijn jaszak, mag voor één keer mee naar school
Grote schatten schenkt het voorjaar, mijn kinderhart te klein

In het voorjaar kom je het nieuwe tegen. Wakker worden bij ochtendlicht, ontkiemende plantjes en voorjaarsbloemen. Een jaargetijde van overgangen en transformaties en vruchtbaarheid. Elementen die terugkomen in de vieringen van de jaarfeesten Pasen en Pinksteren. In Lente en haar feesten vind je ook veel bloemen tekeningen. De natuur is begonnen aan zijn nieuwe cyclus

De tekeningen in Lente en haar feesten

Kaarten en prenten sets in Lente en haar feesten

Lange warme avonden, nagloeiend van zon en spel
Zand warm tussen mijn tenen, in alles onbevreesd
De dag vol vriendschap, plezier en avontuur
Ik kende je niet, maar toch lijkt het of wij nooit anders zijn geweest

 De zomer is een tijd van loslaten en je laten meevoeren door de bloeiende natuur om je heen. Je hoeft even niet alert te zijn en niet aan alle dagelijkse verplichtingen en beslommeringen te voldoen. Zoals je in de nacht je dag verwerkt en in de ochtend opgedane ervaringen een plek hebt gegeven mag je in de zomer ook al het opgedane laten inzinken. Zodat je na de zomerperiode uitgerust en met nieuwe inzichten het dagelijkse leven weer op kunt pakken.

De tekeningen in Zomer en zijn feesten

Kaarten en prenten sets in Zomer en zijn feesten

Gecombineerde prenten en kaarten sets Zomer

De Herfst speelt met moed en weemoed
Gouden pracht en najaarstraan
Vullend onze kinderzakken
Door wind en regen huiswaarts gaan

Herfst is een seizoen van afscheid. Veranderende geuren in de lucht, paddenstoelen en vallende blaadjes. Steeds langer wordende schaduwen en vurige herfstkleuren. De dagen worden snel korter en met de naderende winterslaap van de natuur nemen we in alle pracht afscheid van de warmte en uitbundigheid van de zomer. Het is tijd om wakker te worden uit de zomersluimer en op eigen kracht weer verder te gaan. We zoeken het leven binnenshuis weer op.

De tekeningen in Herfst en zijn feesten

Kaarten en prenten sets in Herfst en zijn feesten

De ochtend stil en donker, de wereld wit en blauw
De rijp die kraakt de wereld slaapt, maar onderweg ben jij
Langs huizen warm verlangend naar kaars en samenzijn
Vol helderheid en verwachting, niet langer ik maar wij

De winter is een periode van bezinning. De energie van de aarde is naar binnen gekeerd waar nieuw leven volop in ontwikkeling is. Een mooie spiegel, die ons aanmoedigt om de ervaringen van het afgelopen jaar te laten bezinken en een pas op de plaats te maken. Wat heeft het afgelopen jaar ons gebracht en wat zijn de dingen die echt belangrijk zijn? Met welke nieuwe inzichten en wensen stappen we het nieuwe jaar in?

De tekeningen in Winter en zijn feesten

Kaarten en prenten sets in Winter en zijn feesten