Het Sinterklaasfeest, half november t/m 5 december pakjesavond
Donkere avonden, warmte en gezelligheid in huis en een sfeer van verwachting. Het is uitkijken naar het zetten van de schoen en natuurlijk naar pakjesavond op 5 december!
Sinterklaas is een mysterieus en wonderlijk figuur. Hij komt in de nacht, kan met zijn paard over daken lopen, brengt cadeautjes door de schoorstenen heen en weet ook nog eens alles over je. In verhalen en legenden staat Sint Nicholaas bekend om zijn goede daden en hulp, een barmhartig persoon die vanuit de anonimiteit mensen ondersteunde en vooruithielp met datgene waar zij nood aan hadden. Geschenken die de ontvanger helpen zijn levenspad verder te vervolgen. Niet voor niets worden cadeaus in de schoen ontvangen, daar stap je de wereld mee in.
De liefdadigheid zet aan om ook naar anderen op een zorgzame en humorvolle manier om te kijken, het belicht de vreugde van het schenken aan een ander. Het feest moedigt ook zelfreflectie aan, wat staat dit jaar over jou geschreven in het grote boek van Sinterklaas? Wat mag je verwachten, ‘Wie zoet is krijgt lekkers’ of…?
Deels gebaseerd op de bisschop van Myra en deels op de Germaanse god Wodan (of Noordse God Odin), is – net als vele andere jaarfeesten – het Sinterklaasfeest gebaseerd op zowel voorchristelijke- als christelijke elementen. Hoewel de goede daden en hulp toegeschreven kunnen worden aan Nicolaas de bisschop van Myra, is het uiterlijk van Sinterklaas en bepaalde tradities terug te vinden in de sagen over Wodan. Zo wordt Wodan vaak getoond en omschreven met een lange witte baard, een wijde rode mantel en een speer. Op zijn witte paard Sleipnir rijdt hij door de hemel met zijn twee zwarte raven Huginn (gedachte) en Muninn (geheugen) die via de schoorstenen de goede en slechte daden van de mensen aanhoorden en dit aan Wodan vertelden. Wanneer Wodan tevreden was schonk hij de mensen appels, noten of zaden.
Ik heb drie bordtekeningen gemaakt met het Sinterklaasfeest als thema:
‘Sinterklaas’, ‘Zie de maan schijnt’ en ‘Pakjesavond’.
Originele bordtekening gemaakt in 2018, ca. 70 x 90 cm.
Krijtbord tekening gebaseerd op het jaarlijkse Sinterklaasfeest in november en december. De avonden vallen vroeg en rond etenstijd is het al donker. Kaarsen gaan aan en ook de verwarming of houtkachel zorgt voor licht en warmte. Wanneer je buiten loopt zie je de donkere gevels en een donkerblauwe hemel, de maan hoog in de lucht. De huizen zien er sfeervol uit met verlichte ramen. Het is lekker naar binnen kijken als je langs loopt. Misschien komt Sinterklaas vanavond wel op bezoek!
De bordtekening Sinterklaas is verkrijgbaar als ansichtkaart, A4 prent of fine art print.
Originele bordtekening gemaakt in 2020, ca. 50 x 70 cm.
‘Zie de maan schijnt’ toont Sinterklaas onderweg op zijn trouwe schimmel in de donkere en koude avond met tussen de bomen de schijnende maan. Op de voorgrond kinderen met lampionnen, een verbinding van Sint Maarten naar Sinterklaas. De intocht van Sinterklaas is ieder jaar de eerste zaterdag na Sint Maarten.
Zie de maan schijnt is als kaart, A4 prent of Fine art print verkrijgbaar.
Sinterklaasavond
Originele bordtekening gemaakt in 2020, ca. 50 x 70 cm.
De bordtekening Sinterklaasavond gaat over verwachting en spanning; een bezoek van Sint. Een moment van één op één, een onderonsje en ook een moment van wederzijds schenken en ontvangen, de magie van dit feest.
De bordtekening Sinterklaasavond is verkrijgbaar als ansichtkaart en Fine art print.
Scholen, organisaties en wederverkopers
Sinds het voorjaar van 2022 zijn Kapitein Kalk en Mercurius International een samenwerking aangegaan. De tekeningen van Kapitein Kalk op kaart en poster zijn nu wereldwijd verkrijgbaar* in circa 50 landen via Mercurius International Partners. Dus ben je als school of detailhandelaar op zoek naar de kaarten van Kapitein Kalk neem dan contact op met Mercurius-International!
www.mercurius-international.com
*Met uitzondering van nieuwe kaarten en prenten wegens een testperiode. Wanneer een tekening permanent in de collectie wordt opgenomen zal deze ook beschikbaar zijn in de Mercurius collectie.